Antológia

04.01.2019 21:28

 

Dňa 13.04.2019  o 15:00 hodine sa uskutoční v kultúrnom dome v Križovanoch projekt: 

"Antológia regionálneho folklóru",

na ktorý Vás srdečne pozývame.

Účinkujú: Folklórne súbory Dudváh a Dudvážtek, Folklórna skupina Vlčkovanka

Scenár projektu: Masky a jedlá v ľudovej kultúre - Výšivky a odievanie - Hudobné a iné tradičné nástroje v období fašiangov - Fašiangový pár na ringišpíle

Antológia - je monotematická výberová prehliadka, ktorá prezentuje najzaujímavejšie spracovanie pôvodného folklórneho materiálu z trnavského regiónu, konkrétne z obcí Križovany nad Dudváhom a Vlčkovce a to:

a) autentického - na scénu preneseného dedinskými folklórnymi skupinami

b) štylizovaného - prezentovaného vyspelým folklórnym súborom s rôznou mierou štylizácie, uvedeného na javisku.

Antológia predstavuje kompaktný celok, ktorý obsahuje v sebe hodnoty náučné, dokumentačné, popularizačné i hodnoty scénického spracovania folklórneho materiálu.

Cieľ antológie je uchovávanie a podpora tradícií a tvorby v dedinských folklórnych skupinách. Rozvoj dramaturgickej a choreografickej tvorby v mládežníckych a detských folklórnych súboroch, inšpirovanej folklórnymi tradíciami, nositeľmi týchto tradícií a interpretovanej mladou generáciou.

Adresátmi antológie sú tvorcovia a interpreti folklórnych kolektívov, odborní pracovníci kultúrnych inštitúcií, študenti folkloristiky a národopisu, študenti umeleckých a pedagogických smerov i verejnosť.